Prehliadky

Hurá do hradu!

Vidieť hradné interiéry je cieľom takmer každého návštevníka. Nádherný dobový nábytok, miestnosti so starými freskami, honosné siene, temné hradné podzemie. Vidíme sa?





Veľký okruh

Táto prehliadka je ideálna pre veľmi zvedavého návštevníka. Mapuje celý interiér hradu, teda obytné priestory a expozíciu. Nasledujú najväčšie pivné priestory hradu v strednej Európe! Nazriete tak do bežných priestorov ale aj obranného hradného systému.

Cez sezónu (jún-september) začína prehliadka každú celú hodinu od 9:00.
Mimo sezóny (október-máj) je prehliadka každé dve hodiny od 9:30. 

odhadovaná dĺžka: 75 min

základné vstupné: 10 € /zľavnené vstupné

Malý okruh

Ak máte menej času, pivnice ste už niekoľkokrát videli alebo vám skrátka stačí vidieť len hradnú expozíciu, ste tu správne! Táto prehliadka vás prevedie hradnou expozíciou s výnimkou pivníc. Ak teda raz z hradu vyjdete, viete, že to bude definitívne.

Cez sezónu (jún-september) začína prehliadka každú celú hodinu od 9:00.
Mimo sezóny (október-máj) je prehliadka každé dve hodiny od 9:30. 

odhadovaná dĺžka: 60 min

základné vstupné: 8 € /zľavnené vstupné

Renesančná pevnosť

Spolu s lektorom sa v tomto okruhu vydáte na dobrodružstvo v hradnej priekope, kde vám detailne opíše všetky obranné systémy, dôvody rozmiestnenia strieľní a lepšie tak pochopíte vtedajšie vojenské ale aj architektonické zmýšľanie. Súčasťou prehliadky je aj prehliadka pivníc a lisovne z trocha iného uhla pohľadu.

Sprevádza sa len v júli a auguste. Prehliadky so sprievodcom začínajú vždy o 10,12,14 a 16:00.

odhadovaná dĺžka: 60 min

základné vstupné: 8 € /zľavnené vstupné

Ako sa žilo na hrade

Prehliadka ako stvorená pre menších, ale o to zvedavejších návštevníkov. Hravou a zábavnou formou opíše lektor všetko to, čo by ste sa dozvedeli aj vy ako dospelí na okruhoch štandardných. Môžete tak počítať s tým, že po tejto prehliadke budete mať doma malých historikov!

Sprevádza sa len v júli a auguste. Prehliadky so sprievodcom začínajú každý pracovný deň o 12:30 a 14:30. Cez víkend aj o 15:30.

odhadovaná dĺžka: 45 min

základné vstupné: 4 € /zľavnené vstupné

prehliadka v cudzom jazyku

Prehliadky v anglickom jazyku so sprievodcom sa sprevádzajú len v júli a auguste každý deň o 11.30 a 15.30 hod. Anglický výklad sa týka len Malého a Veľkého okruhu.

K všetkým prehliadkam sú k dispozícií texty, s ktorými sa môže zahraničný návštevník vybrať do hradu aj so slovenskou skupinou.

K dispozícií: anglický, nemecký, maďarský, poľský, ruský, chorvátsky, francúzsky, taliansky, holandský a španielsky, kórejsky, srbský.

základné vstupné: +1 € /zľavnené vstupné

individuálne prehliadky

Ak ste sa vybrali na hrad vo väčšom počte máte možnosť ísť na prehliadku samostatne. Je však potrebné nám dopredu (minimálne 7 kalendárnych dní) napísať a dohodnúť sa na presnom čase, jazyku a termíne prehliadky. Ak bude vo vašej skupine viac ako desať ľudí, je to všetko.

Ak je vás však menej ako desať, rátajte prosím so skupinovým doplatkom vo výške 30€.

dopredu na objednavkymck@snm.sk

Pre deti a školy

Hurá na výlet!

Pre detské skupiny a školy máme pripravené samostatné vzdelávacie programy, ktoré sa zábavnou formou zameriavajú na konkrétnu časť histórie. Samozrejme sa môžete objednať aj na akúkoľvek inú prehliadku.

Skupinové prehliadky treba dohodnúť vopred na emailovej adrese  objednavkymck@snm.sk

Týchto vzdelávacích programov sa však nie je možné zúčastniť individuálne. Ale nezúfajte. Pre jednotlivcov máme pripravený okruh Ako sa žilo na hrade, v ktorom sa hradom prejdete s obsahom prispôsobenom pre menších návštevníkov.



Výstavy/ bez lektora

Na hrade Červený Kameň pre vás máme výstavy či rôzne iné zaujímavosti na ktoré môžete zájsť zadarmo a bez lektora.

Výstavy/ bez lektora

Na hrade Červený Kameň pre vás máme výstavy či rôzne iné zaujímavosti na ktoré môžete zájsť zadarmo a bez lektora.

Obrazáreň

Za portrétom

Výstavné priestory obrazárne sú domovom našej hlavnej tohtoročnej výstavy. Jej názov je Za portrétom a prezentuje najlepšie i najhoršie, najkvalitnejšie i najmenej kvalitné, najzaujímavejšie i celkom obyčajné portréty, ktoré sa nachádzajú v zbierkovom fonde nášho múzea. Každý z nich v sebe skrýva autentický príbeh, reflektuje špecifické okolnosti doby a geografického priestoru, v ktorom vznikol. Vybrali sme portréty z rôznych období a rôznych oblastí, ktoré nám otvárajú rozmanitú škálu nadväzujúcich tém. Ak ste zvedaví, čo všetko sa skrýva ZA PORTRÉTOM, tak do neho vstúpte.

Vstupné: ZADARMO

Otvorené: v otváracích hodinách hradu

Severná bašta

Vyhliadka a cesta rekonštrukcie

Vrchná časť severnej bašty a cesta k nej poskytuje unikátny a obľúbený zážitok pri návšteve nášho hradu. Na stenách popri schodisku si určite všimnite porovnávacie fotografie PRED/PO rekonštrukcií hradu a celého jeho areálu. Fotografie z rôznych období ukazujú koľko úsilia bolo vložené do práce aby hrad Červený Kameň vyzeral tak ako vyzerá dnes. Na konci stúpania vás odmení výhľad na okolité lúky a lesy Malých Karpát. Dokonca uvidíte aj časť striech či malý priezor smerujúci na nádvorie. Za málo času veľa zážitkov!

Vstupné: ZADARMO

Otvorené: v otváracích hodinách hradu

Severná bašta II.

Obranný systém a lapidárium

Severná bašta v súčasnosti slúži ako druhý výstavný priestor nášho múzea. Jej obsahom je momentálne výstava o obrannom systéme hradu, o jeho unikátnosti a celom procese prestavby. Niekdajší priemerný stredoveký hrad bol totiž v priebehu dvadsiatich rokov prestavaný na impozantnú renesančnú pevnosť! Chcete vedieť kto za týmto zázrakom stál? Kto všetko hrad bránil? A ako prešpekulovane bol obranný systém vymyslený?

Vstupné: ZADARMO

Otvorené: v otváracích hodinách hradu

Vrátnica

Vrátnica či väzenie?

Pred 18. storočím slúžil všetkým ľuďom, zvieratám a vozom padací most, ktorý viedol k vrátnici. Práve tu kontrolovala hradná posádka všetok pohyb na nádvorie a von z neho. Po padacom moste dnes už ostala len spomienka v podobe otvorov na reťaze. V spomínanom 18. storočí ho nahradil kamenný most a dokonca sa do priestorov vrátnice pridalo provizórne väzenie. To zas pripomína drevená klada do ktorej sa previnilci zatvárali nohami aj rukami. Tieto priestory nájdete pomerne jednoducho, sú hneď oproti vchodu do pivničných priestorov.

 

Vstup: ZADARMO

Otvorené: v otváracích hodinách hradu

Lisovňa

Vinohradníctvo na Červenom Kameni

Priestory hradnej lisovne súčasne využívame rôznorodo. Od súčastí divadelných predstavení, spoločenských udalostí, odborných prednášok alebo degustácií vína. Stála expozícia v tomto špecifickom priestore je venovaná vinohradníctvu na Hrade Červený Kameň. Popisuje akým spôsobom bol hrad a tunajšia šľachta spojená s vínom, ako pristupovala v tomto smere k poddaným či odhaľuje úsmevné pravdy o obľúbenosti vína a jeho spotrebe. Súčasťou priestoru sú aj rôzne novoreštaurované časti vinárskej výbavy či veľkolepý kladový lis, najväčší a jeden z najzachovalejší na celom Slovensku.

 

Krížová cesta

Malá prechádzka po okolí

Ak máte chuť na malú prechádzku, krížová cesta je pre vás ako stvorená. Vznikla v 60. – 70. rokoch 18. storočia. Po východe z areálu uvidíte na lúke po pravej strane radu sôch vedúcich  až do lesov Malých Karpát. Keď ich budete nasledovať, dorazíte až ku pohrebnej kaplnke Pálffyovcov, tá je žiaľ momentálne z technických dôvodov zatvorená. Hneď za ňou však môžete navštíviť aj tunajšiu kalváriu. Sochy reprezentujú rôznych svätcov, sú umelecky a remeselne majstrovsky spracované a počas prechádzky tak máte možnosť užiť si oddych v prírode spolu s estetickým zážitkom

Vstup: ZADARMO

Otvorené: Non-stop

aktuálne otváracie hodiny:

pondelok | zatvorené

utorok – piatok | 9.30 – 15.30

sobota – nedeľa | 9.30 – 15.30

aktuálne časy prehliadok:

veľký okruh | 9.30 – 11.30 – 13.30 – 15.30

malý okruh | 9.30 – 11.30 – 13.30 – 15.30

+

prehliadky po individuálnych dohodách

KONTAKTUJTE NÁS

Slovenské národné múzeum - Múzeum Červený Kameň

Hrad Červený Kameň,

Častá

900 89 

mediálni partneri:

vyrobil: Andrej Majerčík & Jakub Kňažko, Ilustrácie: Jozef Tihányi st. a Lenka Ligocká
fotografie: Peter Ševčík
Jakub Kňažko, texty: Andrej Majerčík,  © 2023 SNM – MČK

SNM

pôvodný web